Motion – 2015 / 59
År: 2015
Nummer: 59
Motionsställare: Magnus Olsson, fullmäktig, och Rolf Arbin, fullmäktigesuppleant Kampementsbacken, Håkan Kilström, fullmäktig Kartagos Backe, samt Eva Engström Dray, Thomas Backström, Eva Karlberg, Owe Jorander, Monika Gahnström, Gunilla Molloy och Harriet Martin, hyresmedlemmar Kartagos Backe
Motion om SKB:s framtid och öppenhet
Motivering
Enligt 3 § lag (2002:93) om kooperativ hyresrätt är SKB är en ekonomisk förening. Enligt SKB:s stadgar § 2 har föreningen till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom bland annat bedriva byggnadsverksamhet för att i första hand upplåta bostadslägenheter med kooperativ hyresrätt för permanent boende åt föreningens medlemmar. Det innebär att medlemmarna oavsett om de är boende eller köande i SKB är de även delägare i föreningen och har därför en rätt till insyn i hur SKB sköts. Det medför också att SKB ska ge service till sina medlemmar.
Tyvärr upplever vi att SKB agerar i vissa fall maktfullkomlig och mer och mer liknar ett vanligt bostadsbolag. Exempel på detta visar sig enligt följande:
- Kommunikationen mellan SKB och medlemmarna fungerar dåligt speciellt när det gäller större åtgärder i fastigheterna. Till exempel har informationen varit mycket bristfällig vid stambytet mm på Kampementsbacken trots att kvartersråd och boende medlemmar flera gånger påtalat detta. Ibland har det kommit information, men också försent.
- Kvartersrådet har begärt att få ta del av upphandlingsunderlaget efter beslut fattats. Detta har SKB sagt nej till med hänvisning att avtalet är hemligt.
- 3. Budgetdialogen mellan kvartersråden och SKB sker två gånger per år. Problemet är att kvartersråden inte vet hur SKB har prioriterat deras yrkanden. Det lär finas ca 1 miljon kr att ta av, men det är alltid SKB som beslutar utan att kvartersråden kan påverka särskilt mycket. För att öka demokratin och insyn bör man istället införa en rundvandring med respektive kvartersråd och där man kommer överens om åtgärder på kort och lång sikt s.k. skötselplan. Detta medför att de boende medlemmarna får reda på vad som händer med området på kort och lång sikt
- 4. Garageplatser delas ut slumpvis trots att det finns en kölista.
- 5. Hyreshöjningar enligt ett nytt hyressättningssystem genomförs utan att fullmäktige ledamöterna har informerats och kunnat ta ställning till förslaget.
- 6. IT-utvecklingen inom SKB går långsamt. Till exempel går det inte att felanmäla via SKB:s hemsida om trappstädningen inte utförs.
Yrkanden
Att föreningsstämman ger styrelsen i uppdrag att anlita en utomstående organisationsutvecklare för att lämna förslag på hur SKB kan utvecklas till en mer modern och effektiv kooperativ hyresrättsorganisation och hur demokratin och öppenheten gentemot boende och köande medlemmar kan förbättras samt att uppdraget och förslag till beslut ska redovisas vid nästa föreningsstämma.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Styrelsen anser att SKB har en både effektiv och modern organisation och har nyligen utsett en ny vd att leda arbetet med att bibehålla och ständigt utveckla organsationen till att bli ännu bättre. SKB uppvisar både när det gäller effektivitet och kostnadskontroll ett utmärkt resultat. Kostnaderna för drift och skötsel ligger mer än 10 % under jämförbara företag i Stockholmsområdet (SABO-snitt). SKB arbetar hela tiden för att utveckla och förbättra verksamheten för sina medlemmar. Att i detta läge tillsätta en utomstående konsult anser styrelsen inte är aktuellt.
De medlemsundersökningar som nyligen gjorts både bland boende och köande medlemmar visar att medlemmarna är mycket nöjda med hur demokratin fungerar i föreningen. Både när det gäller enskilda organ (t.ex. kvartersråd, styrelsen mm) och för föreningen i allmänhet ger medlemmarna ett gott betyg hur demokratin fungerar. Nästan 84 % av de köande och 88 % av de boende medlemmarna svarade att de är nöjda eller mycket nöjda med hur demokratin och inflytandet allmänt sett fungerar.
Styrelsen och verkställande organisationen granskas vidare av tre oberoende revisorer; från en auktoriserad revisionsbyrå (EY), från Stockholm Stad och av en av stämman utsedd föreningsrevisor. Ingen av dessa har något att anmärka på, vare sig på demokrati och öppenhet, eller verksamheten i övrigt. SKB är en välskött förening med en välskött verksamhet.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att avslå motionen.
Beslut
Styrelsens förslag ställdes mot motionens förslag. Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.