Motion – 2015 / 62
År: 2015
Nummer: 62
Motionsställare: Peter Krantz, hyresmedlem Bälgen och ordförande i hyresutskottet, Frida Röhne, hyresmedlem Välmågan, och Ylva Krantz, hyresmedlem Kroken
Motion om att SKB:s låssystem bör underlätta och inte försvåra sociala kontakter
I kv. Välmågan och i andra nyproducerade fastigheter har SKB valt att installera en porttelefon som förutsätter att hyresgästen också har ett fast telefonabonnemang.
I många familjer blir det allt vanligare att nöja sig med mobilabonnemang och att helt avstå från en fast telefon. Följden för de boende blir då synnerligen besvärande.
Några exempel på vanliga problem när två föräldrar har var sitt mobilabonnemang
- Signalen når inte A:s mobiltelefon, eftersom många rum är alltför avskärmade mot omgivningen, p.g.a. moderna konstruktioner och byggnadsmaterial. Följden blir att person A inte vet om att han/hon har besök.
- Signalen från ytterporten når inte B:s mobiltelefon, eftersom A är på jobbet och bara en telefon är kopplad till portautomatiken. Denna brist utlovades vara löst inom någon vecka enligt förvaltningen i januari 2014. Enligt uppgift går det fortfarande i januari 2015 bara koppla ett telefonabonnemang till portautomatiken. Följden blir att person B inte vet om att han har besök.
- Sonen 9 år är ensam hemma och utan telefon. Han kommer aldrig få veta när det är besök.
- Jag trycker på porttelefonen som då försöker koppla upp sig till min dotters telefon. Tyvärr är hon inte hemma utan är upptagen på ett arbetsmöte. Jag ringer då upp min svärson som i kanske befinner sig i ett rum med mottagning och dessutom får avbryta nattandet av sitt barn. Han får då gå ner till porten för att öppna eller kasta ner nycklarna från fönstret.
Förvaltningen skyller på mobiloperatörerna, vilket inte är relevant. Det är SKB som ska tillhandahålla ett låssystem som uppfyller hyresmedlemmens behov. Förvaltningen skyller även på låssystemet vilket inte heller är relevant. Det borde räcka med att SKB av rent sociala skäl tillhandahåller ett låssystem som gör det möjligt och enkelt at besöka vänner, klasskamrater med flera. Ett låssystem som försvårar och i flera fall omöjliggör vardagliga kontakter är inte försvarligt.
Tills SKB har kommit tillrätta med ovanstående problem i berörda fastigheter yrkar jag:
- Att SKB ser till att portkod omgående erbjuds de som så önskar.
- Att SKB ser till att tillräckligt många kodbrickor erbjuds hyresmedlem för de som så önskar, om inte det är möjligt att tillhandahålla portkoder
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionärerna önskar att SKB ska införa koder alternativt dela ut tillräckligt många kodbrickor i de fall SKB har porttelefon i nyproducerade fastigheter. Styrelsen har förståelse för att dålig mobiltäckning kan vara ett problem i nya fastigheter, detta p.g.a. av modern byggteknik med focus på energitäta hus i kombination med sämre antenner på mobiler och högre frekvenser på 3g- och 4g-näten, med sämre räckvidd som följd. Däremot tycker styrelsen att det finns enkla och billiga sätt för de enskilda hyresmedlemmarna att lösa de problem som är kopplat just till porttelefonanvändningen.
Möjligheten att koppla porttelefonen till en mobil är ganska ny. Tidigare var man tvingad att ha den kopplad till ett fast abonnemang. Skälen till det var flera bl.a. att den som ska svara vid påringning från porten bör vara hemma. Andra skäl var att vissa mobilabonnemang kunde innebära stora kostnader för den som ringt upp (d.v.s. porttelefonen och SKB), men detta har upphört eller löst tekniskt. Som hyresmedlem kan man, till skillnad mot vad motionärerna anför, koppla två mobiltelefoner till porttelefonsystemet sedan cirka 1 år tillbaka. Det är enkelt att ordna, genom att kontakta fastighetsskötaren.
Om man som hyresmedlem inte tycker att kopplingen från porttelefonen till en eller två mobiler är tillräckligt bra finns möjligheten att, för en mycket låg kostnad, teckna sig för en fast IP-telefoni-abonnemang. I dagsläget kostar detta 29 kr/mån. Då kan den som är hemma och får besök, även mobillösa barn, enkelt och säkert öppna för eventuella besökare.
SKB har satsat betydande summor på att ge hyresmedlemmarna ett säkert skalskydd i form av beröringsfria lås till portar, garage och övriga gångdörrar i nyproducerade fastigheterna och även i några befintliga. Till dessa system hör brickor som är lätta att spärra om de kommer bort. Till systemet hör ofta även ett porttelefonssystem. Att införa koder är inte tekniskt omöjligt, men sätter hela säkerhetsinvesterningen ur spel. Koder sprids lätt. För att råda bot på det är de flesta koder dessutom begränsade på dygnet i SKBs andra fastigheter som har enbart kodlås, så att de endast är i bruk mellan i normalfallet kl 06 och 22. Inte heller detta är en idealisk lösning för det problem motionären upplever.
Vad gäller antalet kodbrickor får nyinflyttade tre, eller i de senaste fastigheterna fyra, brickor ”fritt”. Vill man ha ytterligare brickor, till hemtjänst, om man är många i familjen eller av annat skäl, kan fler brickor beställas av SKB. Dessa kostar då 150 kr styck, ett subventionerat pris, som ersättning för själva brickan, inkl programmering.
Sammanfattningsvis anser styrelsen att de moderna låssystemen fungerar väl för vardagliga kontakter, men medger att de kan försvåra för de hyresmedlemmar som endast har mobiltelefon. De problem som uppstår kan i de flesta fall enkelt lösas av hyresmedlemmen själv, till en liten kostnad. SKB bör bli bättre på att informera om denna möjlighet till de hyresmedlemmar som upplever detta som ett problem. Styrelsen tycker att detta är att föredra, framför att försämra skalskyddet för alla i huset.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att avslå motionen.
Beslut
Föreningsstämman beslutade, utan diskussion, i enlighet med styrelsens förslag att avslå motionen.