Motion – 2008 / 8
År: 2008
Nummer: 8
Motionsställare: Lars Lingvall, fullmäktig i Segelbåten
Justering av stämmoprotokoll
Vi som skulle justera blev med kort varsel kallade till ett möte på dagtid där vi förväntades skriva under protokollet utan att dessförinnan ha kunnat framföra och diskutera några ändringar. Så brukar inte justering i en förening gå till, och så bör det inte gå till.
Sedan ett protokollsutkast skickats ut till dem som ska justera ska de ha rimlig tid att läsa utkastet. De måste kunna framföra synpunkter på vad de anser bör ändras, läggas till eller strykas, och de förslagen ska diskuteras mellan dem som ska skriva under, så att man förhoppningsvis blir enig om formuleringarna.
Om någon efter en sådan diskussion har en avvikande uppfattning på någon punkt kan denne justera med en så kallad justeringsanmärkning och ange sin mening om hur det borde ha stått. Men hela proceduren med justeringen bör vara inriktad på att nå samsyn och komma överens om formuleringarna.
Protokollföraren vid den aktuella stämman har hävdat en helt annan uppfattning. Hon har i mejl sagt att ”justeringsmännen får antingen godkänna protokollförarens version genom att, under ’justeras’ skriva enbart sina namn eller vid sin namnteckning ange hur de anser att protokollet skall lyda i de delar man är oenig. Alternativ text kan, om så bedöms lämpligt, anges i bilaga.”
Att flera personer utses att justera beror just på att det som förekommer vid ett möte kan uppfattas olika och att man kan behöva flera personers uppfattning för att komma fram till de mest korrekta formuleringarna. Det är märkligt om protokollföraren uppfattar sig som ofelbar.
Det är angeläget att fullmäktige fastställer en god ordning för hur stämmoprotokollet ska justeras. De som justerar ska garantera dels att det som står i protokollet stämmer med vad som faktiskt förekom, dels att inget väsentligt är utelämnat.
Det är för övrigt helt onödigt att kräva att alla som ska justera ska infinna sig samtidigt, dessutom på dagtid. Diskussionen om formuleringar i protokollet bör i stor utsträckning kunna föras smidigt och snabbt via e-post, varefter de som ska justera kan skriva under vid tidpunkter som passar dem.
Enligt lagen om ekonomiska föreningar ska protokoll från stämman vara färdigt inom tre veckor. Ett utkast till protokoll måste därför utarbetas snabbt, så att det finns tid för eventuella diskussioner om formuleringar.
Jag yrkar att stämman beslutar
att fastställa följande regler för justering av SKB:s stämmoprotokoll:
- De som ska justera stämmoprotokollet ska inom sju dagar få ett protokollsutkast per post eller mejl.
- De ska sedan så snabbt som möjligt granska det och framföra eventuella förslag på ändringar, tillägg och strykningar.
- Ändringsförslagen ska genom protokollförarens försorg tillställas samtliga undertecknare för diskussion i syfte att bli eniga om formuleringarna.
- Om full enighet inte uppnås har varje undertecknare rätt att justera protokollet med en justeringsanmärkning bifogad till protokollet.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Enligt lagen om ekonomiska föreningar skall protokoll undertecknas av ordföranden och minst en justeringsman som utses av stämman. Givetvis kan, om tid härför finns, de som skall underteckna protokollet diskutera dess innehåll och utformning. Protokollet får emellertid den utformning protokollföraren, för sin del, anser riktig. De övriga får antingen godkänna protokollförarens version genom att, under ”justera”, skriva enbart sina namn eller vid sin namnteckning ange hur de anser att protokollet skall lyda i de delar man är oenig.
Styrelsen föreslår föreningsstämman att avslå motionen.