Motion – 2020 / 13
År: 2020
Nummer: 13
Motionsställare: Tommy Pettersson, hyresmedlem Köksfläkten
Solidarisk kostnadsfördelning
Förra året frångick SKB den solidariska kostnadsfördelningen som varit gällande sedan fören- ingens bildande år 1916. Det har inneburit att medlemmar har varit med och betalat samtliga kostnader och då även t ex anpassning av lägenheter för funktionsnedsatta, anläggning av träd- gårdar, lekplatser, tvättstugor och parkeringsytor.
Men förra året verkställdes en ny politik som innebär att marknadshyror ska tillämpas där det går att tillämpa. Många inom politiken anser att dagens hyreslagstiftning måste reformeras och många anser att en gradvis övergång till marknadshyror är nödvändigt.
Vad som än händer med reglerna för hyressättningen på den normala marknaden så finns det uppenbarligen skäl att påminna om att SKB inte kommer att omfattas av en eventuell uppluckring av hyresregleringen. Men nu har ledningen infört en reform i syfte att skapa en smidig anpassning till en kommande marknadsprissättning av hyrorna. Min uppfattning är att detta är ett steg för att i praktiken göra SKB till ett vanligt bostadsföretag.
Då uppstår frågan varför vill SKB införa marknadshyror? En möjlig anledning är att ledningen vill att SKB ska bete sig som en vanlig aktör på bostadsmarknaden. Vill medlemmarna det? San- nolikt inte. SKB:s ledning kan ju argumentera för att marknadshyror innebär större lönsamhet vilket medför bättre likviditet och större andel eget kapital vilket innebär att fler nybyggnads- projekt kan dras igång och att det är till fördel för medlemmarna att SKB bygger fler lägenheter.
Min uppfattning är att om SKB beter sig som ett vanligt bostadsföretag med samma typ av hyressättning så bortfaller skälet för att köa hos SKB. Då kan ju medlemmen lika gärna köa hos fastighetsbolaget Olov Lindgren eller hos någon av de hundratals privata bostadsföretag som finns i Stockholm.
Att leda en ekonomisk förening som SKB är inte lika enkelt som att leda ett bolag. Det kan inte uteslutas att VD och styrelse tycker att det är jobbigt med uppkäftiga medlemmar som kräver demokrati och respekt för avvikande åsikter på möten och stämmor. På stämmorna är det tydligt att man vill göra det obekvämt för mötesdeltagarna genom att t ex inte ha någon rast under förhandlingarna och uppta tid för högläsning av VD och därigenom försena motionsbehandlingen till så sen tidpunkt som möjligt i förhoppningen att många blir trötta och vill komma hem.
Propåer om att lägga motionsbehandlingen högre upp på dagordningen har avfärdats med argumentet att stadgarna inte tillåter det. Det stämmer dock inte, stadgarna säger inte att motionerna måste behandlas sist. Det finns med andra ord en hel del som gör att man blir misstänksam när man ser att ledningen sjösätter marknadshyror för vad man kallar ”affärsområde”. Ledningen försöker maskera syftet med en chockhöjning av hyrorna för bilplatser genom att uppfinna ett nytt begrepp: ”Målhyror”. Med marknadshyror för bilplatser så har en viktig princip om solidarisk kostnadsfördelning frångåtts. Det är inledningen till något mycket större, nämligen marknadshyror för lägenheterna också så snart bostadsmarknaden börjar förändras.
En kooperativ bostadsförening är en oerhörd tillgång så länge den får vara och verka i enlighet med den grundläggande principen att SKB ska vara till för medlemmarna och att kötiden ska avgöra vilken lägenhet du kan välja. SKB bör därför avskaffa marknadshyrorna för bilplatserna och återgå till den solidariska principen.
Den medlem som har en funktionsnedsättning ska inte tvingas att själv betala för anpassning av lägenheten för att kunna bo där. Jag ställer upp solidariskt för dem och jag ställer upp solidariskt för att SKB ska bygga både lekplatser och tvättstugor trots att jag inte använder dem. På samma sätt hoppas jag att övriga medlemmar tänker. Att bryta ut just bilplatserna och marknadsprissätta dem banar vägen för utökad marknadsprissättning.
Det finns dem som hävdar att SKB:s marknadsprissättning i själva verket är ett utslag av politik, en attack på bilar och att det är Miljöpartiet i Stockholm som infiltrerat styrelsen i SKB och att bilfientligheten sker i samråd med stadens bostadsföretag och Stockholms stads trafiknämnd. Det är förstås en kittlande tanke men personligen tror jag inte alls på den teorin.
Det är viktigt att SKB:s styrelse stärker sitt förtroende och bekräftar att de står bakom SKB:s ursprungliga syfte och tar avstånd från tanken på att SKB ska anpassa sig till en marknadsorienterad bostadsmarknad och det görs bl a genom att bekräfta att den solidariska kostnadsfördelningens princip ska gälla över hela linjen.
Jag yrkar att föreningsstämman beslutar att SKB och styrelsen återgår till solidarisk kostnads- fördelning utan undantag.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Motionären lyfter i sin motion fram den solidariska kostnadsfördelningen som en viktig princip som gällt sedan föreningens bildande. En princip som motionären menar, genom den översyn av hyressättning för garage- och parkeringsplatser som genomförts, nu frångåtts. Styrelsen delar uppfattningen att kostnader och hyror ska sättas utifrån en solidarisk princip. Vidare gäller att medlemmar ska behandlas lika inom en ekonomisk förening. Det betyder inte att medlemmar ska betala samma hyra för olika lägenheter, garage eller parkeringsplatser.
Enligt stadgarna § 42: ”De totala hyresintäkterna inom SKB skall bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs.” För bostadslägenheter finns dessutom bestämmelser som säger att hyran för den enskilda lägenheten ska baseras på storlek, standard, läge och ålder samt övriga förmåner knutna till lägenheten. Enligt föreningens hyressättningsprinciper fast- ställda av föreningsstämman 2009 ska vid ny- och ombyggnad hyran sättas så att den minimerar belastningen på föreningens ekonomi och så att samtliga lägenheter blir uthyrda.
Det betyder att stadgarna och av föreningsstämma beslutade hyressättningsprinciper slår fast att SKB ska ha en differentierad hyressättning och att styrelsen och hyresutskottet under det årliga hyressamrådet ska göra en bedömning av hur förvaltningsenheter och lägenheter ska hyressättas i förhållande till varandra för att motsvara stadgarnas krav.
För garage och parkeringsplatser finns inga motsvarande bestämmelser eller vägledning, som för lägenheter. De omfattas dock av regeln att hyran ska bestämmas så att en långsiktigt god ekonomi för föreningen säkerställs. Hyresutskottet, vars primära uppgift är att samråda/yttra sig i ärenden gällande hyressättning av bostadslägenheter, har enligt stadgarnas § 36 också rätt att framlägga förslag om hyressättningsprinciper för såväl bostadslägenheter som för andra uthyrningsobjekt. Exempelvis garage och parkeringsplatser.
Med sin förslagsrätt initierade hyresutskottet en översyn av hyror för garage och parkeringsplatser. Översynen gjordes genom arbete i en partsgemensam arbetsgrupp. I brist på kriterier för hyressättning av garage och parkeringsplatser inleddes arbetet med att definiera dessa.
Dessa låg till grund för den fortsatta översynen.
I många av föreningens förvaltningsenheter råder brist på garage- och parkeringsplatser. Det innebär i dessa att vissa medlemmar blir hänvisade till att hyra av annan fastighetsägare, eller att stå på gatan. I andra förvaltningsenheter råder överskott på garage och parkeringsplatser. Där skulle vakanskostnaderna vara större om inte externa (icke SKB-medlemmar) hyrde några av överskottsplatserna. I både brist- och överskottssituationen blir således föreningen och en del medlemmar beroende av hyressättningen i närområdet.
Vid en sammanvägning av de argument som redovisats menar styrelsen att en differentierad hyressättning av garage och parkeringsplatser där närområdets hyresnivåer får ha viss inverkan bidrar till att uppfylla stadgarnas och hyressättningsprincipernas intentioner, även om bestämmelser härom saknas.
Motionären reflekterar över ledningens avsikter – om översynen av garage- och parkeringsplats- hyror är ett steg mot marknadshyror och att SKB skulle bli en aktör bland andra på hyresmarknaden i Stockholm. Vidare anser motionären att SKB ska avskaffa det som beskrivs som marknadshyror för bilplatser och återgå till den solidariska principen.
Styrelsen instämmer i motionärens grundläggande uppfattning om att en kooperativ bostads- förening är en oerhörd tillgång som ska verka för medlemmarna. Verksamheten ska bedrivas enligt likställighetsprincipen och så rättvist som möjligt för enskilda och grupper av medlemmar, med beaktande av bestämmelser som fastställts i stadgar och stämmobeslut. Styrelsen menar att den gjorda översynen av hyror för garage- och parkeringsplatser uppfyller detta och ligger i linje med föreningens ändamål om att främja medlemmarnas ekonomiska intresse.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.
Hyresutskottet delar inte motionärens mening att höjningen är ett led i att införa marknadshyror i SKB. Hyresutskottets uppfattning är att SKB har en solidarisk kostnadsfördelning och inte har några intentioner att införa marknadshyror.
Beslut
Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.