Motion – 2020 / 20
År: 2020
Nummer: 20
Motionsställare: Lars Lingvall, fullmäktig, Åsa Snöljung, fullmäktigesuppleant, Kenneth Möller, Ulf Tapper, Agnetha Sandström, Cristina Betts och Therese Fernberg, hyresmedlemmar Segelbåten
SKB:s arbete med uthyrning
Förslaget i korthet
SKB bör utreda medlemmars agerande vid uthyrning för att hitta åtgärder som riktas enbart mot dem som agerar diskutabelt i stället för att införa åtgärder som innebär inskränkningar för alla medlemmar. Informationen på hemsidan om uthyrning behöver förtydligas och förbättras.
I rapporten om det parlamentariska systemet och turordningen (www.skb.org/wp-content/up- loads/Rapport-Parlamentariska-systemet-och-turordning-1.pdf ) behandlas bland annat SKB:s uthyrningsverksamhet.
I rapporten förekommer märkliga formuleringar om hur vissa medlemmar agerar i samband med visning och uthyrning. Man pratar om ”slentrianmässiga intresseanmälningar”, visningar som ”nöje” och ett ”’uppblåst’ eller skenbart stort intresse”.
Man säger att det är ett problem att medlemmar anmäler sig till visning och sedan inte tackar ja till lägenheten trots att det är helt naturligt att titta på många lägenheter innan man hittar någon som man vill flytta till.
Man anger hur många medlemmar som fått fem kallelser eller fler per år som om detta låga antal skulle vara anmärkningsvärt.
Man finner det ”problematiskt” att ungefär hälften av dem som anmält sig till visning inte svarar vare sig ja eller nej – trots att man på annat ställe säger att inget svar uppfattas som ett nej. Frågan är snarast: Varför finns det en nej-knapp? Det räcker om intresserade kan anmäla.
Man påstår att vissa medlemmar inte anmäler intresse för en lägenhet när de ser att de skulle komma långt ned på intresselistan och att lägenheten sedan kanske går till en medlem med kortare kötid – man pratar om en risk för att ”det inte är ’rätt medlem’ som får ’rätt lägenhet’”.
Men den som inte anmäler intresse har ju själv valt att avstå. Och när nu SKB vet hur det fungerar – att medlemmar längre ned på listan har chans att få lägenheten – varför informerar man inte tydligt om det på hemsidan?
Man kritiserar att vissa först tackar ja men sedan tackar nej när de blir erbjudna kontrakt. Det kan naturligtvis ifrågasättas, även om det i enskilda fall kan finnas godtagbara förklaringar.
Men på SKB förefaller man agera väldigt passivt. Man skickar mejl eller sms, väntar en viss tid och skickar sedan till nästa som står på tur och så vidare tills någon hör av sig. Och man bryr sig inte om att kontakta dem som tackar nej (eller avstår från att svara). Man frågar inte om anledningen till att medlemmar ångrar sig, så att man skulle kunna lära sig något, och man hör inte ens av sig för att anmärka på det beteende som nu kritiseras i rapporten.
SKB är till för sina medlemmar. Då är det märkligt att man gör dessa ifrågasättande be- skrivningar av hur medlemmar agerar, samtidigt som man själv agerar passivt och inte försöker ta reda på orsaker och hitta åtgärder som riktar sig mot dem som eventuellt agerar diskutabelt. Att i stället införa inskränkningar för samtliga medlemmar är inte acceptabelt.
Informationen på de webbsidor som gäller uthyrningen och dess olika faser, från intresseanmälan till kontraktsskrivning, behöver också förtydligas och förbättras.
att föreningsstämman beslutar
att ge styrelsen i uppdrag att utreda medlemmars agerande vid uthyrning i syfte att hitta åt- gärder som riktas enbart mot dem som agerar diskutabelt i stället för att införa åtgärder som innebär
inskränkningar för samtliga medlemmar samt
att ge styrelsen i uppdrag att se till att informationen på de webbsidor som gäller uthyrning förtydligas och förbättras.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
De utmaningar med uthyrningsprocessen som finns inom SKB är redovisade i ”Rapport – parlamentariska systemet och turordningen” daterad 2019-01-25 och tillgänglig på Mina sidor på SKBs webbplats skb.org. Rapporten är ett resultat av det arbete som utförts av en arbetsgrupp bestående av såväl styrelseledamöter som boende och köande fullmäktigeledamöter.
Rapporten beskriver utmaningar som är en följd av turordningsprincipen. Enligt den kan en medlem, med bibehållen turordningsrätt, göra hur många intresseanmälningar som helst utan att fullfölja dessa eller hoppa av uthyrningsprocessen i ett sent skede. Det är även möjligt att göra en ny intresseanmälan direkt efter inflyttning. Dessa utmaningar finns inte i samma ut- sträckning hos andra fastighetsägare, vare sig kommunägda, privata eller kooperativa eftersom acceptans av lägenhetserbjudande hos många av dem leder till förlorad kötid. I rapporten för- ordar arbetsgruppen att stadgarna ska tillåta tillämpningsregler som förhindrar intresseanmälningar från medlemmar som genom sitt agerande visat att de inte egentligen är intresserade av lägenhet eller som nyligen flyttat in i en SKB-lägenhet. Styrelsen ställer sig bakom förslaget att se över möjligheterna till att införa tillämpningsregler, vilket finns med i det förslag till inriktningsbeslut som lämnas till detta års föreningsstämma.
Oavsett om tillämpningsregler införs, eller inte, har inom förvaltningsorganisationen ett arbete med att se över omflyttningsprocessen, inletts i december 2019. Syftet är dels att undersöka hur de idag helt eller delvis manuella delarna av processen kan digitaliseras, dels – och inte minst viktigt – att tydliggöra hur processen fungerar och vad de olika stegen i processen innebär.
Bland annat studeras hur erbjudande om lägenhet och själva kontraktsskrivningen kan göras både effektivare och säkrare. I arbetet med översynen är avsikten att kontakta medlemmar, både i enkätform och genom fysiska möten, för att fånga upp förbättringsbehov utifrån de bostadssökande medlemmarnas perspektiv.
Styrelsen instämmer i motionärernas uppfattning om att information och innehåll på SKBs webbplats alltid kan förbättras och förtydligas. Inte desto mindre ser styrelsen ett behov av att stadgarna ska tillåta instiftandet av tillämpningsregler. Dessa ska dock utformas så att reglerna i första hand riktas mot de som agerar diskutabelt.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse första att-satsen i motion 19 och andra att-satsen i motion 20 besvarade.
att avslå andra att-satsen i motion 19 och första att-satsen i motion 20.
Beslut
Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse första att-satsen i motion 19 och andra att-satsen i motion 20 besvarade, samt att avslå andra att-satsen i motion 19 och första att-satsen i motion 20.