Motion – 2020 / 31

År: 2020
Nummer: 31
Motionsställare: Kent Sjölund, hyresmedlem Täppan

Rapport från fullmäktige

”Kooperativ styrs av aktiva medlemmar…. De förtroendevalda är ansvariga inför medlemmarna.” (Ur SKBs stadgar – En historisk återblick. De kooperativa principerna).

Man är förtroendevald boendemedlem på ideell basis. Det kan vara både roligt, utvecklande och lärorikt, men det kräver också kunskap och engagemang. Ökade kunskaper skaffar man sig genom att t. ex. delta i lokala nätverk för att utveckla strategiskt viktiga föreningsfrågor. Ett nät- verksdeltagande ger kompetensutveckling som också gör det intressantare att delta i fullmäktige- mötena. Att delta i fullmäktige är inte bara krävande utan också en sträng skyldighet.

Att ha medlemmarnas förtroende och företräda dem i fullmäktige innebär ett ansvar och att närvara vid stämman och inte lämna den i förtid.
Vi har nyss fått veta att 8 procent av de boende och 6 promille av de köande deltar i valet till fullmäktige. (SKB:s fullmäktigedag 2019-03-30). Jag tror inte SKB behöver vara så ledsna över dessa siffror. Så ser det ut i förenings Sverige i stort.

Frågan är om det finns någon medicin som skulle kunna göra demokratin och engagemanget livskraftigare.

Det kanske inte är så förvånande att få dyker upp på kvarterets medlemsmöte för att välja fullmäktigeledamot när man inte känner till vad som sagts på fullmäktigemötena eller vilka beslut som tagits. Den typ av beslutsprotokoll vi ser från föreningsstämman idag innehåller föga information för en medlem. Stämmoprotokollet ger varken en god eller relevant bild av vad som dryftats och beslutats. Av de krav som anges i lagen om ekonomiska föreningar följer inte automatiskt att protokollet fyller de krav som kan ställas av medlem. Röstlängd, beslut, avgivna röster, arvoden, personförslag och reservationer i all ära. Vad vi medlemmar vill ha är en kort summering av vad som sagts, repliker, var det några frågor som stack ut, frågor som kanske orsakade turbulens på mötet, övriga förslag, hur var stämningen etc.

Det borde vara en självklarhet att fullmäktigeledamoten rapporterar till kvarteret vad som dryftats på föreningsstämman. Man får då också en naturlig uppfattning om ledamotens engagemang.

Hur kan man begära engagemang från medlemmarna om de inte får rapport om vad som av- handlats på föreningsstämmor och fullmäktigemöten?

Det finns ett antal fullmäktigeledamöter med stort engagemang och kunskap som återkopplar men de behöver bli många fler och det behöver formaliseras. Om medlemmarna inte får återkoppling har vi den demokrati vi förtjänar.

Yrkande
Med hänvisning till ovan sagda yrkar jag att föreningsstämman beslutar att   ge styrelsen i uppdrag att utforma en riktlinje som säger att fullmäktigeledamot ska kalla till möte i kvarteret och ge en sammanfattning av vad som förevarit på föreningsstämmor, extra stämmor och fullmäktigedagar.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Precis som motionären anser styrelsen att det är av största vikt att de förtroendevalda i förening- en aktivt bidrar till att såväl fånga in medlemmarnas åsikter, representerar medlemmarna i olika beslutsforum och återkopplar fattade beslut till medlemmarna. SKB har inlett ett arbete med att ta fram informationsmaterial till fullmäktige och kvartersråd. Syftet med materialet är bland annat att tydliggöra vad fullmäktigeuppdraget innebär och vad som förväntas av den medlem som åtagit sig detta uppdrag. Materialet kommer att finnas tillgängligt från och med våren 2020.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att                anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.