Motion – 2020 / 37

År: 2020
Nummer: 37
Motionsställare: Göran Gardelius, hyresmedlem

SKB ska som kooperativt företag vara CO2 fritt senast år 2030

Vårt boende är en del av det avtryck vi enskilda medlemmar gör på vårt jordklot. Att reducera de negativa verkningarna av boendet är en viktig del i varje medlems personliga COb-avtryck. Naturen förhandlar inte, den agerar på de förändringar som vi människor åstadkommer.

Parisavtalet om miljömål och åtgärder, som har ratificerats hösten 2016, ställer krav på alla aktörer att kraftigt minsta sina COb utsläpp. SKB har en viktig roll att agera och det redan idag så att verksamheten kan vara COb fri 2030. Arbete med att reducera COb utsläpp har ju fortgått under många år inom SKB, men en stor del av SKBs COb utsläpp kvarstår: nybyggnation, renovering mm.

Jag menar därför att medlemmarna/ägarna ska ställa krav på mål för verksamhet att SKB ska vara COb fritt 2030. Jag föreslår därför att medlemmarna/ägarna ska ange långsiktiga mål för SKBs verksamhet, som kommer att ge ett påtagligt bidrag till de som idag är unga SKB-medlemmar och deras framtida miljö. Detta krav ska gälla alla delar av verksamheten: planering, ny- byggande, underhåll, drift, renovering, ombyggnad, administration, styrelsearbete, tjänsteresor, tjänstebilar, trädgård, osv.

Detta mål för 2030, att SKB ska vara COb fritt, innebär att en reduktion ska ske av COb varje år under 2020-talet. Då det är långa ledtider på byggande behöver arbete påbörjas snarast för att kunna erhålla en reduktion av COb under 2020-talet, fram till en COb fri byggnation 2030. bl.a. betong, glas, metall, tegel, transporter, anläggningsmaskiner mm bidrar idag till stora COb utsläpp. Många av underleverantörerna har påbörjat ett arbete med reduktion av COb. Om tillverkarna av byggmaterial inte tillräckligt snabbt kan leverera produkter med reducerad COb utsläpp ska SKB använda alternativa material. T.ex. betong som ersätts med trä.

I Parisavtalet finns även en skrivning om att ta bort redan utsläppt COb ur atmosfären. I mer än 100 år har SKB använt fossila bränslen i sin verksamhet. Det är dags att SKB tar sitt ansvar och betalar tillbaka detta ”lån”. För att åstadkomma detta ska även SKB agera för att få negativa ut- släpp för COb. T.ex. att finna byggprocesser/byggmaterial som under lång tid binder COb så att en negativ COb kan åstadkommas.

Jag yrkar att
SKB ska uppfylla målen för Parisavtalet med inriktning på 1,5 graders mål Detta innebär att:
SKB ska arbeta med målet att vara ett heltCOb fritt SKB 2030. Omfattande verksamheten: byggnation, underhåll, renovering, administration, styrelse, tjänsteresor mm. En reduktion av COb ska ske årligen med början år 2021

Ett arbete för att åstadkomma negativ COb påbörjas så att minus COb-utsläpp kan påbörjas senast år 2030.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen delar motionärens syn på att detta är en viktig fråga för SKB. Klimatförändringarna kommer att vara den största utmaningen framöver för alla fastighetsägare, såväl SKB som andra.

SKB har arbetat strukturerat med de frågor som motionären lyfter under en längre tid. I SKBs hållbarhetsstrategi ingår dessa frågor. En analys och beräkning har tagits fram där SKBs nuvarande klimatavtryck fastställts. I affärsplanen har SKB lyft fram hållbarhetsfrågan genom att ge frågan ett eget fokusområde. Allt för att sätta fokus på föreningens hållbarhetsarbete och där- med kunna möta framtidens klimatförändringar i alla delar. Fokusområdet har uppföljningsbara delmål för att hållbarhetsarbetet som ska leda till ett möjligt CO2 neutralt SKB 2030.

Störst klimatpåverkan har de boende följt av energianvändningen för att värma SKBs fastigheter. 2019 sänkte SKB sin energianvändning med drygt 2,5% detta tack vara att SKB arbetat strukturerat med frågan under flera år. Åtgärder för att nå dit har varit ventilation med energiåtervinning, optimering av värmesystem, LED belysning, tilläggsisolering. Dessutom monteras solkraftverk på alla SKBs nybyggda fastigheter och montage pågår även i det befintliga beståndet.

SKB arbetar med byggnadscertifieringssystemet Miljöbyggnad, och strävar efter att nå nivå silver i all sin nyproduktion. SKB bygger bara lågenergihus, med en energianvändning under 55kWh/m². All fastighetsel som SKB köper är miljömärkt och CO2 neutral (vind, vatten). Aktiviteter är nu under framtagande för att involvera de boende för att de ska ges möjlighet att bidra till ett grönt boende.

Under senare år har stort fokus riktats mot att nybyggnation leder till stora CO2-utsläpp, och branschen arbetar på bred front med att hitta lösningar på detta. SKB följer aktivt denna utveckling dels som medlem i Sveriges Allmännytta dels genom studiebesök, seminarier och fortbildning. SKB har valt att använda betongstommar trots dess negativa bidrag till CO2 vid tillverkning eftersom det är ett säkert val för SKB som evighetsförvaltare. Betongen klarar med säkerhet många av de krav som ställs på en byggnad och behöver inte renoveras under sin livs- tid, vilken är lång för en evighetsförvaltare. Betongstommen har några fördelar gentemot lättare konstruktioner som exempelvis täthet och värmetröghet, vilket bidrar till en låg energianvändning, samt bättre brandegenskaper och mindre problem med ljud. Betongens så kallade karbonatisering gör att en del av dess CO2-utsläpp binds tillbaka i betongen. Trästommar bedömer SKB, som evighetsförvaltare, än så länge inte är tillräckligt utvärderade.

Under hösten 2018 anslöt sig SKB till Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för fastighetsbranschen för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att de anslutna bostads- företagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 pro- cent ( jämfört med 2007). För att nå dit anordnar Sveriges Allmännytta seminarier och träffar för att de anslutna företagen ska kunna dra lärdom av varandra.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att                anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.