Motion – 2021 / 18

År: 2021
Nummer: 18
Motionsställare: Kerstin Lager, kömedlem

Mer attraktiv arkitektur

Om SKB ska kunna möta framtida konkurrens måste SKBs hus få ett mer attraktivt utseende.

SKBs varumärke: SKBs goda varumärke har länge kunnat luta sig mot arkitektoniska pärlor som t ex kv Ryssjan vid Blecktornsparken på Södermalm, ett område med genombearbetad arkitektur i både hus och innergårdar. Allt i mänsklig skala med variation och spännande detaljer. Helt enkelt ett kvarter att trivas i och som gett SKB gott rykte.
Men dessa gamla områden från början av 1900-talet utgör numera bara en liten bråkdel av SKBs bestånd. Hundra år har gått, och de kontorsliknande, tråkiga och opersonliga ”lådor” som SKB byggt sedan en tid är det nya SKB – och har blivit det nya SKBs varumärke.

God byggekonomi: Att bygga på höjden och i ”lådstil” är ett billigt sätt att bygga. Denna ekonomiska aspekt är begripligt nog viktig för SKB. Men en annan ekonomisk aspekt är huruvida personer som söker lägenhet överhuvudtaget kan tänka sig att bo i SKB. Det vill säga, om de uppfattar SKBs bostäder som attraktiva.

Om vi människor kan välja, väljer vi oftast att bo i en miljö där husens storlek inte får oss att känna oss små, utan tvärtom tillför en välbekant känsla av hemkvarter. Kala och opersonliga fasader utan variation orsakar en kylig anonymitet och otrivsel i kvarteret. Varierade fasader däremot tillför en positiv komplexitet av associationer i tankar och känslor. Höga hus orsakar skugga och kyla, särskilt under det halvår som solen står lågt i vårt land. Lägre hus ger oss ljus som vi behöver för att mår bra.

Förslag
Som medlem i SKB är jag angelägen om att SKB ska gå en framgångsrik framtid till mötes. Att göra husen mer attraktiva är en viktig ekonomisk aspekt för att trygga SKBs valbarhet i framtiden.

Jag föreslår att årsmötet beslutar att skapa trivsamma kvarter i en mänsklig skala, dvs lägre hus med större variation i fasaderna, och att inte bidra till miljöer som under vinterhalvåret är skuggiga.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Att SKB bygger hus med god arkitektonisk utformning är viktigt, precis som motionären påpekar, och det ur flera aspekter. Bland annat ska de som bor i kvarteret trivas i sitt hus och med sin gård och fastigheten ska bidra till sin omgivning, oavsett om kvarteret ligger i Hagastaden, Annedal eller i Kista. Dessutom bidrar god arkitektur till att SKB får nya markanvisningar, vilket senast var fallet när SKB vann markanvisningstävlingen i Skarpnäck. Där var ett av tävlingskriterierna nyligen uppförda referensprojekt.

Nya hus ritas för att tillföra något och där har SKB lyckats väl de senaste åren. Bland annat vann SKB 2019 Bopriset till minne av Josef Frank. Motiveringen löd ”SKB tilldelas Bopriset för att under sin hundraåriga historia arbetat långsiktigt, satsat på kvalitet samt utifrån sin upplåtelseform, den kooperativa hyresrätten, visat stor omtanke om de boende, senast med projektet Basaren på Kungsholmen.” Priset visar på att SKB bygger hus med god kvalitet och stor omtanke om våra medlemmar. Även det nya kvarteret i Abrahamsberg, Lillsjönäs, har blivit omnämnt för sin goda arkitektur, bland annat i tidningen RUM.

SKB använder sig av olika bostadsarkitekter när nya bostäder ska planeras. Syftet är att få en variation i utformningen av husen såväl exteriört som interiört. Även lägenhetssammansättningen ska variera och SKB strävar efter att varje kvarter ska innehålla lägenheter från 1 till 6 rum och kök. Denna variation ställs ofta emot det rationella och kostnadseffektiva.

Motionären föreslår att SKB ska bygga lägre hus. Husens höjd beror dock på var de är belägna och bestäms av detaljplanen. Detaljplanen bestämmer vad mark- och vattenområden ska användas till. I Sverige är det kommunerna som har monopol på detta, det så kallade planmonopolet. Detaljplanen reglerar också möjlig byggyta. Marken prissätts utifrån den möjliga byggytan. Att inte utnyttja detaljplanens yta genom att bygga ett lägre och mindre hus ger då en högre kostnad per lägenhet. I den nybyggda stadsdelen Hagastaden har till exempel Stockholms stad uttryck- ligen velat att stadsdelen ska vara tätbebyggd, med inspiration från New York och Chicago, och följaktligen ritat en detaljplan med höga hus och små innergårdar. SKB har med sitt kvarter Lysosomen haft att anpassa sig till denna detaljplan.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.