Motion – 2021 / 21
År: 2021
Nummer: 21
Motionsställare: Jan-Inge Bengtsson, hyresmedlem Kraghandsken, Julia Krueger, hyres- medlem Järinge, Joel Krueger, hyresmedlem Dyvinge, och Sara Krueger, kömedlem
Bygg solpaneler på våra tak
Kungen konstaterade för ett par år sedan att Kungliga slottet var som gjort för solceller. En an- läggning installerades och nu står taket för 12 procent av slottets elförsörjning.
I motsats till vad man skulle kunna tro lämpar sig nämligen Stockholm väl för solenergi. Stockholms stads Energirådgivning har räknat ut att solenergin som strålar in över Stockholmsområdets alla tak motsvarar uppvärmningen av 13 miljoner villor. 13 miljoner – det är ju hisnande siffror!
På nätet kan man hitta en fantastisk solkarta (energiradgivningen.se/solkarta). Där har man tittat på väderstreck och mätt takens lutning med laserstrålar och sedan sorterat vartenda tak i tre kategorier: strålande, lovande eller tveksamt för solpaneler. Detta i 25 av länets 26 kommuner. Jag söker på min adress – Jenny Linds Gata i Fruängen och får veta att utsikterna är strålande. 2019 identifierade SKB energiförbrukningen som våra bostäders största klimatavtryck och vi har som mål att vara fossilfria år 2030. Med tanke på de förlorade möjligheterna fullkomligt lyser solpanelerna med sin frånvaro.
Solceller har de senaste åren blivit bättre samtidigt som priset sänkts rejält. Föga förvånande kan en panel producera mest el i de soliga länderna kring ekvatorn, men även om det inte blir mycket på vintern här uppe i norr så är årsproduktionen ändå så pass mycket som hälften av vad som åstadkoms vid ekvatorn. Relativt svalt väder är faktiskt gynnsamt; blir solcellerna för varma hämmas elproduktionen. Även på våra breddgrader är det därför lönsamt att täcka taken med solpaneler. En normal solanläggning har en avkastning på 5–8 procent per år. Annorlunda uttryckt: Investeringen är återbetald på 15 år. Anläggningen håller i minst 30 år, så resterande 15 år är ren vinst.
Sommarens elöverskott kan säljas till ett elbolag men det är ekonomiskt mer fördelaktigt att SKB själv använder det mesta av panelernas el. Det kan vara svårt eftersom den el ett hus använder för gemensamma utrymmen kan vara litet i förhållande till vad taket producerar. Men det problemet försvinner troligen under de kommande tio åren, eftersom i stort sett alla husets parkeringsplatser behöver förses med laddningsmöjligheter för elbilar och då stiger den elanvändning som inte är knuten till lägenheterna ordentligt.
Gemensam el alltså att varje hyresgäst inte letar sin egen elleverantör men att huset fortfarande har mätning för varje lägenhet tillsammans med solpaneler kan vara en särskilt lönsam kombination, eftersom man sparar mycket på abonnemangs- och nätavgifter. Enligt företaget GoEl Energi finns många samordningsfördelar, om man genomför installation av solpaneler, laddboxar och laddstolpar för elbilar och en eventuell övergång till gemensam el vid samma tillfälle.
10 procent av den använda elen ska vara egenproducerad solenergi. Den ambitionen har Stockholms Stad och man har börjat installera solpaneler på kommunens bostadshus, skolor, äldreboenden, idrottshallar, etc. I SKB får vi akta oss så vi inte hamnar på efterkälken.
Jag yrkar därför
att SKB installerar solpaneler på taken vid Jenny Linds Gata i Fruängen och på alla andra SKB-tak som lämpar sig för solenergi.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Att öka andelen förnybar energi är en viktig fråga för SKB, och vi arbetar aktivt med installation av solceller och solfångare. Under 2015 installerade SKB solceller på två fastigheter med hög användning av el: huvudkontoret i Lillsjönäs (Abrahamsberg) och kvarteret Kappseglingen (Hammarby sjöstad). Efter att vi har utvärderat dessa anläggningar och det visat sig fungera bra, givit den effekt som antagits i planeringen, driftsäkerheten varit tillfredsställande och skötsel varit möjlig, påbörjades 2018 en förstudie för att ta reda på lämpliga fastigheter för installation av solceller och 2019 påbörjades den planlagda utbyggnaden. Idag har SKB fem solcellsanläggningar.
Många av SKBs fastigheter har tak med bra solläge. För att få ut så mycket som möjligt av varje anläggning måste urvalet av lämpliga fastigheter ske noggrant. Användningen av fastighetsel ska helst vara stor under sommaren, taken ska ligga åt rätt väderstreck och takkonstruktionen ska klara den ökade vikten som installationen innebär. Om el ”överproduceras” beskattas hela elproduktionen eftersom fastighetsägaren då anses vare en elleverantör. En annan parameter att ta hänsyn till är att varje organisationsnummer (dvs. företag i SKBs fall) får endast installera en effekt på 255 kW för att inte bli beskattad. När denna gräns passeras sker beskattning av hela mängden producerad el, även om den enbart går till egen användning. Ett av Stockholms allmän- nyttiga bolag har fått erfara detta, vilket ledde till att en storsatsning på solceller i bland annat Järvaområdet fick avbrytas.
Effektgränsen på nuvarande 255 kW kommer dock att höjas till 500 kW för varje organisationsnummer från och med den 1 juli 2021. SKB har idag en total installerad effekt om 131,4 kW. 2021 kommer kvarteret Kronogården att få en anläggning med en effekt på 39,2 kW. Dessutom kommer samtliga tre pågående nybyggnadsprojekten, Docenten, Skrönan och Lysosomen, att få solceller med en total effekt på cirka 85 kW. Även kommande nyproduktioner är planerade att förses med solceller.
Taken på kvarteret Kraghandsken (Jenny Linds Gata 22–28) lämpar sig, precis som motionärerna säger, solmässigt väl för installation av solceller. Fastighetselanvändningen är relativt hög för hissar, fläktar, värmepumpar och tvättstugor, allt på samma abonnemang. Kvarteret Kraghandsken är en av de fastigheter som finns med i planen för att förses med solceller inom några år.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta
att anse motionen besvarad.
Beslut
Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.