Motion – 2021 / 24

År: 2021
Nummer: 24
Motionsställare: Joanna Suokas, hyresmedlem Mälarpirater

Rökförbud på balkonger

Endast elva procent av den svenska befolkningen röker, och from 2019 är rökning förbjuden på uteserveringar, tågperronger, lekplatser, busshållplatser och idrottsplatser.
Lagändringen är en del av ett större mål, som att Sverige ska vara rökfritt 2025.

WHO:s tobakskonvention föreskriver att människor ska skyddas mot andras tobaksrök och att ett av delmålen för folkhälsopolitiken som riksdagen beslutat (och som skulle ha uppfyllts 2014) är att ingen i Sverige ska behöva utsättas för passiv rökning. De miljöer där passiv rökning fortfarande är vanlig är just bostäder.

Flera bostadsbolag och bostadsrättsföreningar har också redan förbjudit rökning i lägenheter, på balkonger samt uteplatser. En undersökning från Skop har visat att sju av tio hyresgäster är positiva till ett rökförbud.

Hyreslagens kapitel tolv, paragraf 25 säger:
”När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostads- miljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet). Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.”

Jag anser det orimligt att icke-rökare inte skall kunna ha balkongdörr eller fönster öppna eller utnyttja sin egen balkong pga. av rök från närliggande balkonger.

Jag yrkar att föreningsstämman förbjuder (eller verkar till att ett sådant förbud kan komma till stånd framöver) rökning på balkonger och uteplatser.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

Styrelsen har förståelse för motionärens synpunkter. Problematiken med störningar kring rökning har varit föremål för behandling på SKBs föreningsstämmor flera gånger de senaste åren. Från den 1 juli 2019 är det inte längre tillåtet att röka på offentliga platser. Det finns dock ingen lagstiftning som reglerar rökning i den egna bostaden eller balkongen då detta inte är en allmän plats. Juridiskt regleras hyresgästers störningar i hyreslagen som är tydlig med att en hyresgäst inte får använda lägenheten så att omgivningen störs. Den som inte iakttar detta och heller inte efter hyresvärdens anmodan vidtar rättelse riskerar att bli av med hyresrätten och tvingas av att flytta. Avflyttning är den enda påföljd som finns i hyreslagen.

Det är viktigt att påpeka att hyreslagen är en skyddslagstiftning som skyddar den enskilda hyresgästen. Av de domar som finns från fall där rökning prövats, framgår det att en hyresvärd inte kan förbjuda en hyresgäst att röka i sin lägenhet eller på tillhörande balkong/uteplats. Det är möjligt att den här bedömningen framöver kommer att förändras avseende de olägenheter som rökare utsätter sin omgivning för. SKB, såväl som andra fastighetsägare och även branschorganisationen Sveriges Allmännytta, följer utvecklingen och SKB kommer att anpassa sig till en eventuell ny bedömning.

Att passiv rökning är ett problem för de som blir utsatta har styrelsen stor förståelse för och rökning är inte tillåtet i SKBs allmänna utrymmen. De störningar som eventuellt uppstår hanteras i den dagliga skötseln och förvaltningen av kvarteret.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Föreningsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att anse motionen besvarad.