Motion – 2022 / 18
År: 2022
Nummer: 18
Motionsställare: Per Burman, kömedlem
Överföra medlemskap till barn
I dagens samhälle när det för ungdomar är extremt svårt att få tag i bostäder och i vissa fall har svårt att få lån då det krävs ett betydande startkapital, så vore det inte orimligt att medlemmar skulle kunna få överföra sitt medlemskap till ett av sina barn.
Detta var tydligen delvis möjligt (dock vid dödsfall) för länge sedan men togs bort 1957. Det vore dags att vi lät det bli möjlig igen, dock ska det inte krävas att den nuvarande medlemmen dör.
Jag yrkar
Att föreningsstämman beslutar att
Medlem ska kunna överföra sitt medlemskap till sitt barn.
Styrelsens utlåtande och förslag till beslut
Frågan om överföring av medlemskap har prövats av föreningsstämmor vid ett flertal tillfällen, bland annat åren 1991, 1994, 2000, 2004, 2007, 2011, 2014, 2019 och senast 2021. Vid dessa föreningsstämmor har bedömts att överföring av medlemskap inte är förenligt med föreningens intressen.
De nu aktuella motionerna överensstämmer i huvudsak med tidigare behandlade motioner. I motion 18 föreslås en möjlighet att överföra kömedlemskap till sitt barn. I motion 19 föreslås att kömedlemskap ska kunna överföras till annan familjemedlem, när kömedlemmen på grund av kronisk sjukdom eller handikapp är förhindrad att själv använda sitt medlemskap för boende hos SKB. Styrelsens uppfattning kvarstår varför utlåtandet överensstämmer med de som lämnats tidigare.
Medlemskapet i SKB är personligt och medlemmens turordning ligger till grund för tilldelning av lägenhet inom föreningen. Vid medlems dödsfall eller vid upplösning av ett långvarigt äktenskap eller samboförhållande kan medlemmens andel överföras till dennes make/maka/ sambo. Hon eller han inträder då normalt som medlem i föreningen och övertar bland annat den tidigare medlemmens turordning och, i förekommande fall, kooperativa hyresrätt. Bakom denna bestämmelse i SKBs stadgar ligger hyreslagens bestämmelser som är avsedda att skydda dels en efterlevande make/maka/sambo, dels den som vid skilsmässa/separation mellan sambor bäst behöver bostaden.
När SKB bildades var det möjligt för både efterlevande maka/make och barn att, vid medlemmens frånfälle, inträda i föreningen, med samma rättigheter och skyldigheter som den avlidne. Detta ledde så småningom till en ”vandring” av medlemskap, med tillhörande turordning och lägenhet, till avlidna medlemmars barn. Samtidigt ökade antalet köande medlemmar i föreningen, vilka dock fick se sig förbisprungna genom den tillåtna ”vandringen”. 1957 ändrades stadgarna och det var inte längre möjligt för barn att överta en avliden förälders medlemskap med tillhörande turordning (och lägenhet).
SKBs princip för lägenhetstilldelning, en strikt tillämpning av turordningsprincipen, är enkel, rättvis och transparent, vilket är en ovärderlig styrka. En återgång till vad som gällde i SKBs barndom skulle innebära raka motsatsen.
Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att avslå motionerna 18 och 19.
Beslut
Stämman beslutade att avslå motion 18 och motion 19.