Motion – 2022 / 21

År: 2022
Nummer: 21
Motionsställare: Emma Dansare, Minna Almqvist, Sanne Sundberg, Göran Svahn, Marianne Mehring, Eva Liljequist, Astrid Sandblom, Åsa Cederqvist, Mimmi Adborn Håkansson, Emma Hjelm, Rolf Sävström, Anja Ran, Anna Sjöström, Cajsa Pettersson, Anna Tebelius, David Heyman och Rolf Lundström, hyresmedlemmar Sigbardiorden

Motion angående nybyggnation i SKB:s befintliga kvarter

Boende i SKB:s kvarter Sigbardiorden upplever att de inte får äga sina problem eller kvarterets utvecklingsmöjligheter själva.

På ett kontor någon annanstans i föreningen hittar en utvecklingschef på att vårt område ska förtätas och ansökan om att ändra detaljplanen är redan inskickad och godkänns någon vecka därpå. Vad som upprör oss mest är frånvaron av transparens och kommunikation i den här processen. Vi menar att exploatering av redan existerande kvarter är ett oansvarigt förvaltande av välfungerande bostadsområden. I en ekonomisk kooperativ förening med ett demokratiskt arbetssätt med hållbarhet som ett värdeord borde berörda medlemmar engageras långt tidigare i processen.

Vi yrkar
att föreningsstämman beslutar att
– hyresmedlemmar ska vara aktivt delaktiga i utvecklingen av sitt bostadskvarter samt
– att ansökan om detaljplaneändringar ej får göras utan de boende medlemmarnas hörande.

Styrelsens utlåtande och förslag till beslut

SKB verkar i en storstad i ständig förändring och där tidigare inte bebyggda ytor tas i anspråk– detta ingår i en stads utveckling. Om SKB då inte skulle nyttja sina resurser av byggbar mark kan ses som slöseri. I den jakt på byggbar mark som pågår i Stockholm, kan det påverka SKBs möjligheter till andra markanvisningar negativt om föreningen inte är beredd att ta tillvara de möjligheter föreningen själv råder över. Dessutom har SKB ett stort antal medlemmar som förväntar sig att någon gång i framtiden kunna få en bostad genom föreningens försorg.

För att kunna erbjuda det behöver SKB kontinuerligt överväga vilka platser som är byggbara och även överväga vilka platser på eller i nära anslutning till SKBs befintliga kvarter som kan behöva tas i anspråk. Vid dessa exploateringar gäller det dock att vara varsam så att påverkan på den befintliga miljön och för de boende inte blir större än nödvändigt.

Då processen fram till att SKB tilldelas en markanvisning tar flera år, har regeln varit att dialogen med berörda kvarter startar i och med tilldelningen. När SKB får en markanvisning innebär detta att SKB har ensamrätt att utreda platsens förutsättningar för byggnation av kooperativa bostäder. En markanvisning är således inte liktydigt med att byggnation kommer att ske men platsen anses lämplig och ska utredas. I det fortsatta arbetet ser styrelsen fram emot en konstruktiv dialog som kan bidra till skapandet av ett bra projekt för SKBs medlemmar.

Styrelsen föreslår föreningsstämman besluta att anse motionen besvarad.

 

Beslut

Stämman beslutade att besvara motion 21.