SKBs spadtag duggar tätt just nu! Den 12 juni, bara en vecka efter spadtaget i kv Gräsklipparen i Hässelby, var det dags för ytterligare ett spadtag för ett nytt SKB-kvarter. Denna gång för 100 nya lägenheter i kvarteret Muddus i Norra Djurgårdsstaden.
Runt 12-slaget samlades ett femtiotal personer för att delta vid spadtaget för det Wingårdh-ritade röda tegelhuset. Det var inte helt lätt att konversera för en pålmaskins rytmiska bankade låg som en matta i bakgrunden. När det väl började dra ihop sig för själva ceremonin upphörde tack och lov bankandet och det blev istället trumpetfanfarer, tal och så själva spadtaget såklart följt av mingel med lite mat och dryck.
Ceremonin inleddes med att SKBs vd Henrik Bromfält hälsade alla välkomna och berättade lite om bakgrunden till projektet. Bakom den spektakulära arkitekturen ligger en utmaning från Stockholms stad. Det var på ett av de förberedande byggmötena som man från stadens sida önskade ett tegelhus med en arkitektur som kunde mäta sig med legendaren Ferdinand Bobergs mästerverk vid Gasverket. Henrik Bromfält berättade att han hade med sig Gert Wingårdh på mötet och Wingårdh räckte upp handen och sa ”jag kan nog ta upp den kampen”. När förslaget väl var klart ramlade alla baklänges. Det är ju ganska uppkäftigt.
Därefter tog Gert Wingårdh över mikrofonen för att ur arkitektens perspektiv beskriva det vackra röda huset, stadsdelen Norra Djurgårdsstaden med dess starka miljöprofil samt fördelarna med att bygga ett hus med glaserat tegel. Ett hållbart material byggt för att vara i många generationer.
SKBs ordförande Lars Rådh var näst på tur och tillförde att SKB inte bara bidrar med ett fantastiskt hus till området utan också den känsla av gemenskap som kooperativ hyresrätt kan bidra med till ett bostadsområde. Han avslutade med att önska alla framtida hyresmedlemmar ett varmt lycka till och hoppades att de skulle trivas i SKBs nya hus.
Avslutningsvis berättade Stockholms finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin om Norra Djurgårdsstaden. Det finns redan nu ett stort intresse utomlands för området precis som det funnits (och fortfarande finns) för Hammarby Sjöstad. Det är inte för intet som detta är den första stadsdelen som även har fått ett namn på engelska – Stockholm Royal Seaport. Sten Nordin medgav också att han var extra förtjust i detta hus eftersom han själv älskade färg.
Med detta sagt var det dags för det traditionella spadtaget som togs gemensamt av Henrik Bromfält, vd SKB, Lars Rådh, styrelseordförande SKB, Sten Nordin, Stockholms finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande, och Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor.
Läs mer om kvarteret på www.skb.org/muddus
Pålmaskinen slår ner betongpelare i marken. Ett vattenreningsverk går för fulla muggar (se containern nere till vänster i bilden). Norra Djurgårdsstaden byggs på en gammal soptipp så vattnet behöver renas genom tre olika filter innan det släpps ut igen.
Fotograf: Per Lundström
Betongpålarna kan tyckas vara utplacerade lite hipp som happ men det är minutiöst uträknat var de ska slås ner och hur många grader de ska luta. Allt beroende på vad som ska finnas ovanför.
Fotograf: Per Lundström