Vårt uppdrag är att hyra ut lägenheter till medlemmar för permanent boende. Nu prövar vi nya hjälpmedel för att få en tydligare bild av hur utbredd den otillåtna andrahandsuthyrningen är.
Det kan handla om avvikelser i ålder. Till exempel barnbarn som på papperet bor med sina far- eller morföräldrar i deras ofta mycket små lägenheter och personer som bor tillsammans utan relation till varandra. Det har senare visat sig vara andrahandshyresgäster som bor kvar efter att en godkänd andrahandsuthyrning har upphört.
– Om vi upptäcker en felaktig folkbokföring, kan vi göra på något av två sätt. Har vi kontaktuppgifter till den före detta andrahandshyresgästen, så kontaktar jag hen och ber hen ändra sin folkbokföring. I annat fall informeras vår medlem att hen behöver anmäla det till Skatteverket. Anledningen till att vi ber medlemmen att i första hand själv göra anmälan är att ärendet då handläggs betydligt snabbare, förklarar Ewa Stadholm som är handläggare för otillåtet boende och svårare störningar på SKB.
Under 2024 har SKB startat ett samarbete med Orimlig Hyra. Det är ett företag som hjälper andrahandshyresgäster, tillåtna eller otillåtna, att få tillbaka överhyra. Andrahandshyresgästen kan efter avlutat eller pågående hyresförhållande kontakta Orimlig Hyra och få överhyran utbetald utan att själv driva eller delta i en hyresnämndsförhandling.
– Fördelen för SKB är att vi får ta del av alla ärenden som Orimlig Hyra driver i hyresnämnden. Det gör att vi kan agera på ett ärende utifrån hyreslagen. Vi får med andra ord reda på vem hos oss som tar ut överhyra, och kan då säga upp vår medlems hyresavtal, säger Ewa Stadholm.
Bland de nya verktygen som prövats finns också Rezidans. Det jämför folkbokföringsuppgifter med hyresavtal och lägenhetsstorlekar.
Det här är en förkortad version av en artikel i Vi i SKB. I artikeln kan du läsa mer, bland annat fakta och statistik kopplat till överhyra och lagen om felaktig folkbokföring.
2024-10-09