Trots ljusare ekonomiska tider i sikte med räntesänkningar och stabilare förhållanden, fortsätter ett högre ränte- och kostnadsläge att råda. Samtidigt bidrar en orolig omvärld till osäkerhet hos många. SKBs ekonomi- och finanschef Andreas Mårtenson berättar hur det ekonomiska läget påverkar ett bostadsföretag.
Andreas Mårtenson visar ett diagram med en linje som pekar kraftigt uppåt och planar ut på slutet. Det är en kurva över kostnadsökningarna. El, vatten, sophämtning, underhåll – det mesta har blivit dyrare. Som ett exempel har kostnaden för vatten och avlopp stigit med 50 procent och fjärrvärmen med 20 procent under de senaste två åren. Även inför 2025 aviseras om fortsatta taxehöjningar. Till detta kommer även ökade materialkostnader samt myndighetskrav omfattande till exempel hållbarhet.
– Nu verkar det visserligen som att Sverige vunnit kampen mot inflationen, men det betyder ju inte att allt är som förut. Även om inflationstakten faller får vi leva med ett högre kostnadsläge, säger Andreas.
SKBs resultat har sedan 2020 blivit lägre än tidigare, då intäkterna inte har ökat i takt med kostnaderna.
– För att vi ska kunna underhålla våra fastigheter med 8 500 lägenheter samtidigt som vi bygger, renoverar och utvecklar verksamheten, behöver vi vända på utvecklingen och skapa ett högre resultat, säger Andreas och fortsätter:
– De senaste fem årens hyreshöjningar på i genomsnitt 1,5 procent, tillsammans med årets höjning på 5,2 procent, är inte tillräckliga för att långsiktigt kompensera för de stigande kostnaderna.
Varje år gör kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s en bedömning av SKBs kreditvärdighet.
– Ett högt kreditbetyg visar på att ett företag har stark kapacitet att möta sina finansiella förpliktelser, både på lång och kort sikt. Vi är stolta och glada över att ha behållit vårt höga kreditbetyg AA-. Det ger oss dels en möjlighet till att få lägre räntor, dels är det ett kvitto på att vi har en stabil och långsiktig ekonomi. Det är en trygghet för både organisation och medlemmar, säger Andreas.
Även om kreditbetyget är en långsiktig bedömning som inte påverkas av ett par tuffa år, är det viktigt att SKB på sikt balanserar de ökade kostnaderna med intäkterna – många delar i ekonomin hänger ihop och påverkar varandra poängterar Andreas.
– Om vi får ett lägre kreditbetyg innebär det högre räntor och ett sämre resultat att återinvestera i föreningen. Att låna billigt är ett av flera sätt att förvalta medlemmarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt. Varje krona som vi behöver betala mer i räntekostnad är en förlorad krona som annars skulle kunna användas i verksamheten, säger Andreas.
Andreas Mårtenson började på SKB i våras och har jobbat länge i fastighetsbranschen. Han konstaterar att SKB inte riktigt är som andra.
– Jag tror på den kooperativa modellen som återinvesterar överskottet i verksamheten och det känns stort och fint att ta hand om finanserna för ett bostadsföretag som funnits i över 100 år och som verkar för föreningens och medlemmarnas bästa, säger Andreas.
2024-10-31